JAKARTA - Tien toeristen uit vijf verschillende landen waaronder Nederland zijn op een eilandje voor de kust van Sumatra gevonden. Het dagblad The Jakarta Post berichtte dit zondag zonder te melden wanneer de toeristen, die de ramp hebben weten te overleven, op het eilandje Weh werden aangetroffen.

Weh is populair bij surfers en ligt 25 kilometer ten noorden van de volledig verwoeste stad Bandar Atjeh en iets uit de kust van Noord-Sumatra. De streek ligt zeer dicht bij het epicentrum van de zware aardbeving onder de Indische Oceaan die afgelopen zondag vloedgolven veroorzaakte.

Een Canadese vertelde dat ze golven van tien meter hoog zag aankomen en voor haar leven rende. De Indonesische strijdkrachten zijn volgens de krant bezig hun evacuatie te regelen via Medan aan de oostelijke kust van Sumatra. De overige gevonden toeristen komen uit Groot-Brittannië, Japan en Zwitserland.

Nederlandse gewonden

In Thailand verblijven nog ongeveer vijftien Nederlanders die gewond zijn geraakt. Zes Nederlanders zijn zondagochtend met een militaire vlucht in België geland, aldus een woordvoerder van de ANWB. Van hen zijn twee overgebracht naar een ziekenhuis.

Een verpleegkundige van de ANWB is op weg naar Thailand om de repatriëring van de overige Nederlanders voor te bereiden.

Tot zondag zijn er zes Nederlandse doden te betreuren, vijf in Thailand en één in Sri Lanka. Dertig Nederlanders van wie zeker is dat zij in het gebied waren toen de ramp zich voltrok, zijn vermist. Over het lot van een kleine vierhonderd Nederlanders in de regio bestaat nog onduidelijkheid.