ALMERE - Platenmaatschappij Multidisk uit Almere ontkent fraude te hebben gepleegd met de single At your service van Gerard Joling. Dit eerbetoon aan wijlen Pim Fortuyn is door de Mega Top uit deze hitlijst gehaald, omdat het plaatje massaal werd opgekocht. Directeur M. Muller van de hitlijst denkt daarom dat Multidisk de singles zelf opkocht om op de eerste plaats te komen.

Maar directeur Bultman van Multidisk wees die gedachtegang maandag resoluut af. "At your service is gewoon een hit. Er klopt niets van de verhalen die nu de ronde doen. Ik verwacht dat de plaat snel weer in de Mega Top 100 wordt gezet."

Volgens Bultman zijn van At your service in de normale verkoop ongeveer 10.000 exemplaren (goed voor een toptiennotering) over de toonbank gegaan. Daarnaast werden er via de website van Gerard Joling zo'n duizend besteld.

"Om die mensen van dienst te zijn hebben wij als platenmaatschappij singles gekocht met het doel ze naar de bestellers te sturen. Om dat officieel te laten verlopen hebben we ze gekocht bij een keten van platenwinkels. Maar nu denken ze dat we ze massaal wilden kopen om de hitlijst te beïnvloeden."

Mega Charts, het bedrijf dat de Mega Top 100 verzorgt, begon maandag een onderzoek naar de kwestie. Muller kon daarom nog niet reageren op de uitleg van Bultman.

Hitkenner J. van Slooten vindt het gedoe rond de single maar raar. "Ik snap niet dat ze de internetbestellingen op deze manier verwerkten. Ze hadden een afspraak met Mega Charts kunnen maken, waarbij deze verkopen toch meetelden in de hitlijst. Met verkopen van de bands Blof en Van Katoen is dat in het verleden ook gebeurd."

/NIEUWSMogelijk fraude rond hitsingle At your service