TOKIO - Japan geeft een bedrag van 375 miljoen euro voor hulp in de landen die getroffen zijn door de vloedgolven en aan internationale hulpverleningsorganisaties. Dat heeft premier Koizumi zaterdag gezegd, meldde het Japanse persbureau Kyodo.

Koizumi zei dat Japan wil zorgen voor 'maximale hulp op drie punten - geld, expertise en persoonlijke inzet'. Zo zal het land zijn grote kennis over waarschuwingssystemen voor tsunami's inzetten bij de opbouw van een dergelijk systeem voor de Indische Oceaan.

De Japanse premier woont op 6 januari een topoverleg bij over de hulpverlening na de ramp op tweede kerstdag. Aan die top doen zeker 23 regeringsleiders en vertegenwoordigers van vier internationale organisaties mee.

De Verenigde Naties bevestigden zaterdag dat de al eerder aangekondigde donorconferentie voor de getroffen landen op 11 januari in Genève doorgaat. Inmiddels hebben allerlei landen al in totaal voor 1,4 miljard euro aan hulp toegezegd. De VN hadden woensdag gevraagd om 1 miljard euro.

Naast Japan hebben tientallen andere landen en de Wereldbank bijdragen toegezegd voor de hulpverlening aan de landen die getroffen zijn door de zeebevingsramp van tweede kerstdag. In totaal hebben zij omgerekend ongeveer 1,4 miljard euro aangeboden.