AMSTERDAM - Zaterdagochtend, op nieuwjaarsdag, is het vier jaar geleden dat veertien jongeren om het leven kwamen bij de brand in café 't Hemeltje in Volendam. Om dat te herdenken worden zaterdagochtend om 11.00 uur bloemen gelegd bij het monument aan de haven.

Een half uur later wordt een herdenkingsdienst gehouden in de Vincentiuskerk. Na afloop van de dienst worden bloemen gelegd bij de graven van de veertien slachtoffers van de brand.

De brand in 't Hemeltje ontstond toen de kerstversiering vlam vatte tijdens het vieren van nieuw jaar op 1 januari 2001. Veel Volendamse jongeren raakten tijdens de korte maar felle brand ernstig gewond.

Onlangs is de schuldkwestie van de brand afgehandeld. Café-eigenaar Jan Veerman werd op 18 juli veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden voor zijn aandeel in de cafébrand in de nieuwjaarsnacht van 2001 in Volendam. Veermans dochter en een medewerker werden vrijgesproken.

In november werd bekend dat de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand afzien van een juridische procedure tegen Veerman en de gemeente Volendam. De ruim driehonderd slachtoffers van de brand krijgen van de gemeente en van Veerman een miljoenenfonds.

Nabestaanden van de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand hebben vrijdagavond het kerkhof kunnen bezoeken. De begraafplaats van de rooms-katholieke kerk Vincentius was opengesteld en verlicht.