BUENOS AIRES - Na de grote brand in discotheek en concertzaal República Cromagnon in Buenos Aires is de exploitant van de gelegenheid door de politie aangehouden.

Bij de brand kwamen donderdagavond laat in de Argentijnse hoofdstad 175 mensen om het leven en raakten er meer dan zevenhonderd gewond. Van hen zijn er 102 nog in kritieke toestand volgens Argentijnse media.

Drie jongeren die met hun vuurwerk de brand veroorzaakten, zijn volgens mediaberichten 'geïdentificeerd'. Ze staken tijdens het popconcert binnen vuurwerk af dat de versieringen aan het plafond in brand zette. Het is onduidelijk of ze behalve als daders eventueel ook als dodelijke slachtoffers zijn geïdentificeerd.

De exploitant, Omar Chabán, wordt mede verantwoordelijk gehouden voor het drama. De autoriteiten in Buenos Aires hadden het etablissement recent meerdere keren gewaarschuwd voor gebreken. Voorts zou volgens Argentijnse media pas twee keer brand zijn geweest zonder dat er slachtoffers vielen.

De burgemeester van de stad, Anibal Ibarra, zei dat de nooduitgangen afgesloten bleken en de gelegenheid veel te veel klanten had toegelaten.

Minister Anibal Fernández van Binnenlandse Zaken zei vrijdag dat de jongeren in een dodelijke val zaten. "De zaal voldeed theoretisch aan de regels, maar in de praktijk konden maar twee deuren open. De andere waren afgesloten met ijzerdraad", zei hij op een persconferentie.

Die afsluitingen moesten verhinderen dat mensen zonder te betalen konden binnenkomen.

De brandweer kon de brand relatief snel blussen. De enorme rookontwikkeling maakte de meeste slachtoffers. In Argentinië is een rouwperiode van drie dagen afgekondigd.