OLDEBERKOOP - Houten zeehond Jannes is na een diepe duik boven water gekomen in Oldeberkoop. De zeehond van eikenhout werd vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag bij Zeehondencrèche Pieterburen ontvreemd en was sinds die tijd spoorloos.

Oudejaarsvereniging De Geitefok uit het Friese dorp meldde zich op nieuwjaarsochtend als kidnapper van het zeehondenbeeld, zo gaf voorzitter Erik-Jan de Jong van De Geitefok zaterdag ruiterlijk toe.

Hannes

De houten zeehond heet eigenlijk geen Jannes, maar is door de oudejaarsvereniging zo genoemd na de klucht het afgelopen jaar over een echte zeehond, Hannes.

Verdwijning

De echte zeehond ontsnapte in 2004 uit een Duitse dierentuin. Verschillende organisaties claimenden na de vangst van Hannes het eigendomsrecht op de zeehond. Op onduidelijke wijze verdween de zeehond echter uit zijn toenmalige verblijfplaats, de Zeehondencrèche in Pieterburen. Sindsdien is van Hannes niets meer vernomen.

De oudejaarsvereniging vond de klucht rond Hannes en het 900-jarig bestaan van het dorpje Oldeberkoop een mooie aanleiding om de houten zeehond te stelen. Op donderdagnacht togen de mannen van De Geitefok daarom met een busje en een heftruck naar Pieterburen om de 2000 kilo zware zeehond naar Oldeberkoop te brengen.

Verzorging

Zeehondenspecialist Lenie 't Hart van de crèche werd door de 'dieven' na de ontvreemding gevraagd om advies over de verzorging van Jannes. "Elke dag paling en een verhaaltje voorlezen voor het slapen gaan", zo luidde het advies van 't Hart. "En daar hebben wij ons keurig aan gehouden", aldus voorzitter De Jong.

Op nieuwjaarsdag werd de verzorging van Jannes overigens aan de dorpsbewoners overgelaten. De oudejaarsvereniging reed de zeehond op een grote kar door het Olderberkoop.

Maandag brengen de leden van De Geitefok Jannes weer terug naar Pieterburen.