RIJSWIJK - De jaarwisseling is in een groot deel van het land relatief rustig verlopen. De politiekorpsen meldden dat er, behalve veel kleine incidenten, weinig bijzonders is gebeurd. De brandweer was wel druk met het blussen van branden.

Op Goeree-Overflakkee ontstond na middernacht een grimmige sfeer toen in Dirksland, Melissant en Ouddorp zich enkele vechtpartijen voordeden waarbij tientallen jongeren betrokken waren. De ME greep in en de politie hield ongeveer dertien jongeren aan.

In Scheveningen kwam de mobiele eenheid in actie toen politieagenten werden bekogeld en twee van hen lichtgewond raakten. Ook elders in de Haagse regio, in Voorburg en Monster, moest de politie optreden. Er waren in totaal 42 arrestaties.

Vechtpartijen

In de regio Rotterdam-Rijnmond hield de politie circa twintig man aan wegens vernielingen en vechtpartijen. In Amsterdam is de jaarwisseling rustiger dan vorig jaar verlopen. Op de Dam waren 30.000 mensen bijeen voor de speciale nieuwjaarsviering.

Woningen beschadigd

In Groningen raakten in de J.H. Jansenstraat acht woningen door brand beschadigd. De brand ontstond vermoedelijk door een vuurpijl. Twee van de woningen zijn volledig uitgebrand. Er waren geen gewonden.

In het Oost-Groningse Oostwold zit een 45-jarige inwoner van Winschoten vast die om onduidelijke redenen met een auto inreed op twee politieagenten die met twee burgers stonden te praten. Ze konden bijtijds wegkomen; niemand raakte gewond.

In Delft raakten drie personen lichtgewond toen een automobilist op een groep feestvierders inreed. In Capelle aan den IJssel raakte een man zwaargewond toen hij door een auto werd aangereden. De bestuurder ging ervandoor.

In Haarlem pakte de politie een automobilist in de kraag die via het trottoir vuurwerk probeerde te ontwijken en bijna een groep mensen aanreed.

Nitraatbommen

In Nijmegen gooiden onbekenden aan het begin van de vrijdagavond enkele nitraatbommen naar politie en brandweer. Niemand raakte gewond.

Volgens de politie was het rustig in gebieden in Gelderland waar de jaarwisseling traditioneel tot veel onrust leidt, zoals in de regio Tiel en in Nijkerkerveen. In de laatste plaats hadden jongeren zelf feesten georganiseerd.

In het Brabantse Veen (gemeente Aalburg) hield de politie 21 personen aan. De politie trad zeer streng op wegens eerdere onrustige nieuwjaarsvieringen. Mede daardoor bleef het deze keer rustig.

Een 13-jarige jongen uit Yerseke liep vrijdag brandwonden in zijn gezicht, verbrande haren en een gescheurd trommelvlies op toen vuurwerk dat uit een rijdende auto werd gegooid, in de kraag van zijn trui ontplofte.

Carbidschieten

In Kallenkote (gemeente Steenwijkerland) kreeg een jongen bij het carbidschieten de achterkant van een melkbus tegen zijn hoofd. "De jongen is afgevoerd naar het ziekenhuis, maar het ziet ernaar uit dat hij geluk heeft gehad", aldus een politiewoordvoerder.

In Vriezenveen raakte een 16-jarige man zwaargewond aan hoofd en hand toen hij vuurwerk afstak.

Een 25-jarige Arnhemmer is in Nijmegen door een nog onbekende man met een bierfles op zijn hoofd geslagen, omdat hij een rotje verkeerd weggooide. De man moest zich in het ziekenhuis aan zijn verwondingen laten behandelen.

In het asielzoekerscentrum in Schagen raakten aan het eind van de oudejaarsavond twee personen gewond door een steekpartij. De politie heeft zeven betrokkenen aangehouden.