NAZRAN - Russische troepen hebben in één week minstens 93 moslimrebellen in Tsjetsjenië gedood. Dit gebeurde bij 105 operaties op negentien verschillende locaties in de opstandige republiek, aldus een woordvoerder van het Russische leger.

Het Kremlin stuurde in oktober 2000 militairen naar Tsjetsjenië om het Russisch bestuur te herstellen. Het leger had binnen enkele maanden het merendeel van de republiek weer onder haar gezag. Het lukte echter niet de rebellen onder controle te krijgen die een guerillaoorlog voeren tegen de Russische militairen.

Sinds 1999 zijn in Tsjetsjenië en de buurrepubliek Dagestan bijna 13.000 onafhankelijkheidsstrijders door het Russische leger gedood. Ook het Russische leger leed bij deze gevechten zware verliezen. In Tsjetsjenië zijn de afgelopen drie jaar 3500 militairen om het leven gekomen.

Eind april werd een van de rebellenleiders, commandant Khattab, gedood. Khattab had volgens het Kremlin banden met Osama bin Laden, leider van het terroristennetwerk al-Qaeda.

De Russische president Poetin beschouwt de strijd in Tsjetsjenië als gestreden. Alleen de laatste militante groepen moeten worden opgespoord en het verwoeste land moet weer worden opgebouwd, aldus een presidentiële verklaring.

Volgens mensenrechtengroeperingen maken de strijdende partijen, en vooral de Russische militairen, zich nog steeds schuldig aan grove schendingen van de mensenrechten. Tsjetsjenië krijgt echter geen speciale aandacht meer van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Mary Robinson.