MEXICO-STAD - Zeker 26 inwoners van het dorpje Santiago Textitlán in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca zijn door enkele tientallen mensen in een hinderlaag gelokt en daarna vermoord.

Bekijk video

Volgens de verklaring reden de boeren uit Santiago Textitlán vrijdagavond met een vrachtwagen naar huis. Zo'n vijftig mannen met zware wapens hielden het voertuig staande en openden daarna het vuur op de inzittenden. Alleen de chauffeur overleefde de aanval.

De gouverneur van Oaxaca heeft ongeveer tweehonderd politieagenten en forensische deskundigen opdracht geven de toedracht van de aanval te onderzoeken. Zondag werd bekend dat de politie veertien arrestaties heeft verricht.

De autoriteiten vermoedden aanvankelijk dat onenigheid tussen boeren uit Santa Textitlán en bewoners uit het aangrenzende dorp San Pedro el Alto ten grondslag lag aan de aanval. Tussen boeren uit de twee dorpjes is al langere tijd strijd over het bezit van enkele landbouwpercelen.

Een woordvoerder van de lokale overheid zei echter later tegen de Mexicaanse krant El Universal dat het waarschijnlijker is dat een vete ten grondslag heeft gelegen aan het geweld.

Inwoners van Santiago zouden in maart een man uit het naburige dorp Huertas hebben vermoord. De autoriteiten vermoeden dat de daders van de aanslag ook uit Huertas afkomstig zijn.