LONDEN - Mukusu, een eilandje in het Afrikaanse Victoriameer, staat te koop. De huidige eigenaar vraagt er slechts 330.000 euro voor. Een koopje, maar wel een met een wrange bijsmaak. Ooit vormde het eilandje het toneel waar de voormalige dictator Idi Amin zijn tegenstanders de dood injoeg.

Mukusu moet het toerisme in Uganda nieuw leven inblazen. Het eilandje is omringd door water en is een uitstekende locatie voor een luxe hotel of vakantiehuis. Idi Amin noemde het destijds Paradise Island, maar plaatselijke vissers weten wel beter. Meer dan twintig jaar na dato zien ze de drijvende lijken nog voor zich.

Slachter van Uganda


Idi Amin

Krokodillenvoer

Idi Amin bracht zijn vakanties door op Mukusu, maar ook daar ging hij door met martelpraktijken. Hij voerde zijn tegenstanders aan krokodillen die in het Victoriameer rondzwemmen. Een van de vissers kan nog steeds niet geloven wat voor gruwelijkheden zich destijds op het eiland afspeelden. Hij zag in het meer de lichamen of lichaamsdelen drijven van vermoorde mensen. "Het waren tegenstanders van Amin en dus bracht hij ze om. Daarna konden de krokodillen hun gang gaan", zo zegt hij in The Sunday Telegraph.

Amin had op het eilandje een vakantiehuisje, dat inmiddels een nieuwe bestemming heeft gevonden. Het gebouwtje wordt nu als school gebruikt. Een Britse zakenman die bij de voorgenomen verkoop van het eiland is betrokken, maakt er geen geheim van dat op Mukusu een donker verleden rust.

"We moeten eerlijk zijn en toegeven dat het eiland verbonden is met Idi Amin. Daar moeten we niet geheimzinnig over doen, de mensen komen er toch wel achter. Sommigen zullen walgen van het idee, maar anderen zullen het fascinerend vinden", aldus de Brit, die in opdracht werkt van een een stamhoofd dat nu eigenaar is van het eiland.

Vorige maand herdacht Uganda voor het eerst de val van het bewind van Amin, nu 23 jaar geleden. Het probeert zo een streep te zetten onder de zwarte geschiedenis van het Afrikaanse land. Maar eenvoudig is dit niet. Amin, die nu als balling in Saudi-Arabië woont, wil namelijk terugkeren naar zijn vaderland. Het parlement van Uganda zal zich de komende weken over deze kwestie buigen.

Zijn familie die ook overal ter wereld verspreid was, is ook bezig terug te keren, onder wie de 48 kinderen van Amin. Op Mukusu zien de bewoners de mogelijke terugkeer van de slachter van Uganda met lede ogen aan. "Ik hoop dat deze man nooit terugkomt. Ons land, dit eiland en het Victoriameer genieten nu eindelijk van hun vrede", zegt een van hen.