LONDEN - In de westelijke vleugel van Buckingham Palace in Londen heeft zondagavond korte tijd brand gewoed. Uit het dak kwamen dikke rookwolken. Het gebouw werd direct ontruimd. Het vuur brak rond half acht Nederlandse tijd uit. Brandweerkorpsen hadden de brand na ruim een uur geblust. Volgens de politie hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
Buckingham Palace

Bekijk video

Op het moment dat de brand uitbrak, waren er volgens Scotland Yard geen leden van de koninklijke familie in het paleis. Wel bevonden zich enkele honderden technici in Buckingham Palace, maar zij werden snel in veiligheid gebracht. De technici bereidden een popconcert voor, dat maandag ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van koningin Elizabeth II in de tuin van het paleis wordt gehouden.

Musici waren op het podium aan het oefenen toen ze te horen kregen dat ze weg moesten. Onder de geëvacueerde popartiesten waren Phil Collins, Eric Clapton en Brian May, gitarist van de rockband Queen. "Ik stond net op het punt om met Joe Cocker te gaan repeteren, toen ik hoorde dat we moesten vertrekken", zei May tegen de Britse omroep BBC. Volgens de gitarist raakte er niemand in paniek.

Toilet

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Buckingham Palace werd geëvacueerd. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Vermoedelijk is deze ontstaan in een toilet dat niet meer in gebruik was.

De brand woedde in een gang in de westelijke vleugel, naast de balzaal. Een woordvoerster van het paleis zei dat er vermoedelijk geen schade is ontstaan aan kunstwerken in het paleis. Wel is een plafond aangetast bij de bluswerkzaamheden. Bovendien wordt een onderzoek ingesteld naar de eventuele schade aan twee schilderijen. Zaterdag was in de tuin van Buckingham Palace met een klassiek concert het startsein gegeven voor een reeks festiviteiten ter gelegenheid van het jubileum van de koningin. Ongeveer 12.000 gasten woonden optredens van onder anderen de Nieuw-Zeelandse operazangeres Kiri Te Kanawa en de Russische cellist en dirigent Mstislav Rostropovitsj bij.

De woordvoerster van het paleis zei dat de brand geen aanleiding was voor de koningin om wijzigingen aan te brengen in de reeks jubileumactiviteiten, die tot en met dinsdag lopen.

Medeorganisator van het popconcert in de tuin van Buckingham Palace, Nick Vaghan Barret, zei tegen de BBC dat het evenement maandag zeker doorgang vindt. Hij wees erop dat de bands in de tuinen zullen spelen en dat daar geen schade is ontstaan. "Ik kan niet wachten om er opnieuw naartoe te gaan."