WILLEMSTAD - De nieuwe regering van de Nederlandse Antillen gaat maandag aan de slag. Om half elf (16.30 uur Nederlandse tijd) worden de ministers en staatssecretarissen beëdigd door gouverneur Jaime Saleh.

De eerste vergadering van de nieuwe Raad van Ministers staat gepland om kwart voor een 's middags (18.45 uur Nederlandse tijd). Dan wordt onder anderen de nieuwe premier aangewezen; Etienne Ys van de PAR. Hij volgt partijgenoot Miguel Pourier op, die de politiek verlaat.

Ys streeft naar andere verhoudingen met Nederland. Hij moet ook wel, want de twee hete hangijzers in het nieuwe regeerakkoord hebben direct met Nederland te maken. De Nederlandse Antillen willen dat het bovenwindse eiland Sint Maarten de komende regeerperiode een status aparte krijgt. Daarmee vallen de Antillen verder uit elkaar en zou deze nieuwe regering meteen ook de laatste worden in de huidige vorm.

IMF

Ook moet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een nieuwe rol krijgen. Het nieuwe kabinet wil rechtstreeks met Nederland kunnen onderhandelen over extra financiële steun, zonder dat een akkoord met het IMF is vereist.

Het zal voor Ys moeilijk worden beide punten te realiseren. Nederland moet akkoord gaan, maar heeft meerdere malen laten weten daar niets voor te voelen. Ys blijft echter optimistisch. "Wij hebben een nieuwe regering en binnenkort heeft ook Nederland een nieuwe regering. Dit is de ideale kans om met een schone lei te beginnen."