LONDEN - De Britten geven voor de festiviteiten van het regeringsjubileum van koningin Elizabeth zo'n 1,6 miljard euro uit; aan bier, champagne en speklapjes, maar ook aan breedbeeldtv's en aspirientjes tegen de kater. Dat blijkt uit een schatting van het Britse bureau voor toerisme. Zaterdag is het startsein gegeven voor een reeks festiviteiten ter ere van het feit dat koningin Elizabeth al vijftig jaar op de troon zit.

Bekijk video

Fans van het koningshuis hebben voor ongeveer 4000 straatfeesten massaal bier, champagne, worsten, pizza's en sushi ingekocht. Supermarkten noteerden een omzetstijging van 35 procent in alcoholische dranken. Ook de verkoop van breedbeeldtelevisies steeg, en wel met 25 procent. Al zal het wereldkampioenschap voetbal daar ook debet aan zijn.

Liters bier

Een supermarktketen zei per minuut vijfhonderd liter bier te hebben verkocht, zo meldde de Sunday Telegraph. De omzet van champagne steeg de afgelopen dagen met maar liefst 1000 procent. Voor barbecuefeesten verkocht een andere supermarktketen twee miljoen eieren, 166.000 worstjes en 237.000 speklapjes. Pizza's in een doos met de Britse vlag doen het bijzonder goed. Een video over het leven van koningin Elizabeth is een bestseller geworden.

De verkoop van middeltjes tegen een kater is met 400 procent gestegen. Een woordvoerster van een werkgeversclub zei rekening te houden met veel ziekmeldingen maandag.