NEW DELHI/WASHINGTON - India zal wraak nemen als Pakistan het land met kernwapens aanvalt. India moet zich dan ook voorbereiden op wederzijdse verwoestingen. Dat heeft de Indiase minister van defensie, Yogendra Narain, zondag gezegd.

India heeft al eerder uitgesloten als eerste naar kernwapens te grijpen. Internationaal groeit de laatste dagen de vrees voor een oorlog tussen beide kernmachten. De Verenigde Staten hebben India en Pakistan aangeboden te helpen om het conflict te bezweren. Dat zei een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken die anoniem wil blijven zaterdag in Washington. "Wij zoeken geen bemiddelende rol, maar we zijn bereid de facilitaire hulp te bieden als de partijen daarom vragen", zo voegde hij eraan toe.

Evacuatieplan

Inmiddels hebben de internationale vredestroepen in Afghanistan een evacuatieplan opgesteld voor hun soldaten als het tot een oorlog tussen India en Pakistan komt. "We hebben een plan voor een gezamenlijk luchttransport van alle deelnemende naties", zei de Duitse minister van Defensie Rudolf Scharping in de krant Bild am Sonntag. Het kamp van de Duitse troepen bij Kabul ligt ongeveer vijfhonderd kilometer van India en Pakistan.

Veiligheidsconferentie

De Pakistaanse president Musharraf en de Indiase premier Vajpayee wonen vanaf maandag in Alma-Ata, de hoofdstad van Kazachstan, een topconferentie bij over veiligheid, waaraan zestien Aziatische landen deelnemen. Er is geen ontmoeting tussen beide regeringsleiders voorzien, zei Vajpayee. De Russische president Poetin had dat wel voorgesteld. Vajpayee lijkt wel bereid te zijn om met Poetin te spreken.

Musharraf

Eerder zei Musharraf niet als eerste een stap te willen zetten om de spanningen tussen beide kernmogendheden te verminderen. "Ik heb al zo vaak het initiatief genomen voor een dergelijke stap en dacht dat nu maar eens een antwoord van de andere kant moest komen", zei hij in een interview met het Amerikaanse televisiestation
CNN

Musharraf arriveerde zondag in Tadzjikistan, waar hij gesprekken voert met president Imomali Rakhmonov, voordat hij maandag verder reist naar Kazachstan. Hij heeft, volgens het Japanse persbureau Kyodo, een speciale gezant naar onder meer Japan, Indonesië en Maleisië gestuurd om de houding van Pakistan in het conflict met India uit te leggen.

Vajpayee

Vajpayee zei wel serieus aandacht te willen schenken aan beweringen van Musharraf, dat hij een einde heeft gemaakt aan invallen van moslims vanuit Pakistan in het betwiste Kashmir. India eist van Pakistan een eind aan "dit grensoverschrijdende terrorisme". Zondag stelden diverse bronnen uit rebellengroepen dat op gezag van Pakistan er vrijwel een eind is gekomen aan de invallen.

/NIEUWS'Geen zorgen over kernoorlog India - Pakistan'