NEW YORK - De Amerikaanse schrijfster Susan Sontag is dinsdag op 71-jarige leeftijd overleden. Dat berichtten Amerikaanse media. Sontag had leukemie. Ze overleed in New York.

Sontag gold als een van de meest vooraanstaande intellectuelen van de Verenigde Staten. Ze schreef zeventien boeken, die werden vertaald in 32 talen. In 2000 kreeg ze de prestigieuze Amerikaanse National Book Award voor haar werk 'In America'.

De joodse Sontag werd op 16 januari 1933 geboren in New York en groeide op in Tucson, Arizona, en in Los Angeles, Californië. Ze was de dochter van een aan drank verslaafde moeder die werkzaam was als lerares. Haar vader was een bonthandelaar die in 1938 in China aan de gevolgen van tuberculose overleed. Sontag ging naar de meest gerenommeerde universiteiten van de VS, zoals Berkeley en Harvard. Ze studeerde ook kortstondig in Parijs.

Huwelijk

Toen ze in 1950 in Chicago studeerde, leerde ze de 28-jarige Philip Rieff kennen. Na tien dagen stapte het paar in het huwelijksbootje. Twee jaar later kreeg Sontag een zoon, David. In 1959 strandde het huwelijk.

Kunst

De schrijfster stond bekend om haar vele interesses, variërend van pornografie tot ballet. Ze was een fervent aanhanger van de gedachte dat kunst kon verblijden, informeren en transformeren. Ook schreef ze stukken over poppentheaters, choreografie, films en vele andere culturele onderwerpen.

Een van haar bekendste stukken is 'Notes on Camp'. Dit boek uit 1964 gaat over de homoseksuele esthetica, oftewel schoonheidsleer. Later volgde boeken als 'Death Kit' en 'The Volcano Lover'. Ook regisseerde ze films, zoals 'Duet for Cannibals', en was ze actief in het theater.

Geweten

De politiek zeer geëngageerde Sontag gold als het morele geweten van de VS. Na de aanslagen van 11 september 2001 uitte ze felle kritiek op de rol van de Verenigde Staten in de wereld. Ze kreeg het verwijt een landverraadster te zijn, omdat ze de zelfmoordkapers geen lafaards vond. De aanslagen waren een gevolg van bepaalde Amerikaanse bondgenootschappen en acties, meende Sontag.

Ook uitte Sontag zware kritiek op de rol van de blanke mens in de wereld. In 1967 schreef ze dat Amerika is gesticht op basis van genocide. Ze concludeerde dat Mozart, Pascal, Newton en alle goede dingen die het Westen de wereld heeft geboden, in het niet vallen bij de slechte dingen die de blanke mens heeft gedaan. "Het witte ras is de kanker van de wereld. Het is dit ras en enkel dit ras dat het bestaan van het leven op aarde bedreigt."

Sontag was geen overtuigd pacifist. Ten tijde van de oorlog in het voormalig Joegoslavië was ze een vurig voorstander van militair ingrijpen op de Balkan door de VS. Uit solidariteit met de bevolking van het belegerde Sarajevo maakte ze meer dan twaalf reizen naar de stad.

Vredesprijs

Vorig jaar werd de schrijfster in Duitsland nog geeërd met de Vredesprijs van de Duitse boekhandel voor haar inzet voor het vrije woord. Bij de uitreiking had ze zware kritiek op het "imperialistische programma" van de Amerikaanse president George W. Bush.