DEN HAAG - Prinses Máxima is zwanger. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag bekendgemaakt. Het tweede kind van prins Willem Alexander en Máxima wordt medio juli verwacht. Het meisje of jongetje krijgt als aanspreektitel prinses of prins, aldus de RVD.

In de mededeling van de RVD kondigt prinses Catharina-Amalia de komst van haar toekomstige broertje of zusje aan. De letterlijke tekst luidt:

"Ik ben heel blij dat ik U nu allemaal mag zeggen dat ik medio juli 2005 een broertje of zusje hoop te verwelkomen. Mijn ouders zijn daar ontzettend dankbaar voor en gelukkig mee. Ik wilde deze gelegenheid ook gebruiken om te bedanken voor alle kaarten en cadeautjes die ik van veel mensen uit het land mocht ontvangen voor mijn eerste verjaardag. Ik heb een hele fijne dag gehad!"

Amalia werd op 7 december 2003 geboren. Haar eerste verjaardag werd in alle stilte gevierd, omdat op 1 december haar overgrootvader prins Bernhard was overleden.

Troonsopvolging

Het tweede kind van Willem Alexander en Máxima wordt derde in de lijn van de troonsopvolging. De kroonprins en zijn dochter Amalia zijn eerste en tweede in die lijn.

Willem Alexanders broer prins Friso en zijn echtgenote Mabel verwachten in april hun eerste kind. Deze boreling wordt het vierde kleinkind van koningin Beatrix.

Voorspoedig

Volgens een woordvoerder van de RVD verloopt de zwangerschap van Máxima voorspoedig. Bij haar vorige zwangerschap moest de prinses het enkele maanden voor de bevalling rustig aan doen. Zij staakte toen haar werkzaamheden. De RVD meldde dinsdag dat alles nu goed gaat en er geen enkele aanleiding is voor opnieuw zo'n rustperiode.