BERLIJN/HANNOVER - De herkomst van het kankerverwekkende onkruidbestrijdingsmiddel nitrofeen in Duits diervoer is bekend. De autoriteiten hebben in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern de bron ontdekt.

Een voorraad biotarwe is in een opslagplaats van de zaaigoedhandel NSP in de stad Neubrandenburg in Mecklenburg-Vorpommern met het verboden bestrijdingsmiddel besmet. Het is van daaruit terechtgekomen in diervoer van de Nedersaksische onderneming GS-Agri in Cloppenburg. Biologische landbouwbedrijven betrokken dierenvoer bij dat bedrijf. Zo kwam het gif terecht in het pluimvee.

DDR

De Duitse minister van Landbouw Künast zei dat in het tijdperk van de voormalige DDR in de opslagplaats in Neubrandenburg pesticiden lagen opgeslagen. Ze achtte het zeer onwaarschijnlijk dat er nog een andere bron voor de besmetting is. De autoriteiten in Nedersaksen blijven wel bij hun voornemen om GS-Agri te sluiten, zo maakte een woordvoerder van het ministerie van Landbouw bekend.

Behalve nitrofeen zijn in Duits diervoer voor biologisch pluimvee ook drie andere verboden bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Dit meldde het weekblad Der Spiegel op basis van niet eerder gepubliceerd laboratoriumonderzoek.

Volgens de experts kwam de tarwe die diervoerproducent GS-Agri heeft gebruikt, helemaal niet in aanmerking voor het biokeurmerk. Er zou sprake zijn geweest van een vermenging van biotarwe met graan dat volgens conventionele methodes is verbouwd.