ANKARA - De moordenaar van de Nederlandse Marijke van Dijk, Hakan K., is vrijdag weer opgepakt. Dat heeft het Turkse ministerie van Justitie in Ankara zaterdagmiddag officieel bekendgemaakt. K. had levenslang gekregen, maar afgelopen donderdag bleek dat hij op vrije voeten was.

Volgens het ministerie is zijn voortijdige vrijlating uit de gevangenis mogelijk een fout. De autoriteiten gaan de gang van zaken uitzoeken.

Hakan K. bevond zich zaterdag voor een medische behandeling in een ziekenhuis. Tijdens zijn arrestatie, vrijdagavond, was hij onwel geworden, aldus het ministerie.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag geen bevestiging kunnen krijgen van de aanhouding van Hakan. Wel kreeg het departement te horen dat het Turkse ministerie van Justitie maandag in beroep gaat tegen de vrijlating van de man. Ook verwacht minister Van Aartsen die dag opnieuw contact te hebben met zijn Turkse collega Çem.

De Rijksvoorlichtingsdienst wacht eerst de verklaring van Çem af ”voordat er nadere mededelingen worden gedaan over het eventuele bezoek van kroonprins Willem-Alexander en Máxima aan Turkije”, aldus een woordvoerder zaterdag. Het bezoek is donderdag en vrijdag.

Volgens een woordvoerster van het ministerie is het nog te vroeg om te juichen. Het gaat er niet om dat de man een paar dagen in de cel zit, maar dat hij zijn hele straf uitzit, aldus de woordvoerster.

K. was op 23 mei na zeven jaar celstraf vrijgelaten. Dat zou zijn gebeurd op basis van de nieuwe Turkse amnestiewet. Die wet geldt echter alleen voor gevangenisstraffen tot tien jaar, terwijl K. levenslang en extra celstraf had gekregen.

K. was een van de daders die betrokken was bij de moord op Van Dijk en de verkrachting van twee van haar vriendinnen in mei 1995 in de Turkse badplaats Alanya. Hij werd samen met drie andere mannen veroordeeld. K., een van de twee hoofdverdachten, kreeg levenslang. Een optelsom van alle strafbare feiten leverde hen 140 jaar cel op. De andere daders moesten 36 jaar de cel in.