ISLAMABAD - "Maakt u zich geen zorgen over een kernoorlog tussen India en Pakistan", zo stelde de Pakistaanse leider generaal Musharraf zaterdag in een televisie-interview de Pakistani gerust.

Overal in de wereld is ongerustheid over de sterk opgelopen spanningen tussen beide landen die over kernwapens beschikken. Musharraf kan zich echter niet indenken dat een van de partijen zo onverantwoordelijk is dat het huidige conflict uitloopt op een kernoorlog.

Daar hoef je volgens Musharraf niet eens over te praten. Hoe groot de spanning ook is, een verstandig mens zou er niet eens aan denken om zo'n onconventionele oorlog te beginnen. Musharraf zei dat het er nu om gaat de spanningen te verminderen en te komen tot gesprekken over de toekomst van het door beide landen geclaimde en voor een deel bestuurde Kashmir.

Nieuwe kernmachten

India en Pakistan zijn relatief nieuwe kernmachten. Ze hebben volgens schattingen respectievelijk ergens tussen de 100 en 150 en tussen de 25 en 50 kernkoppen. Beide landen hebben zo'n twintig kernbommen die vanuit gevechtsvliegtuigen kunnen worden afgeworpen.

Met raketten kan India een kernkop 3500 kilometer ver schieten. Pakistan heeft pas nog proeven met raketten gedaan en kan waarschijnlijk een kernkop 2300 kilometer verderop laten neerkomen. Dat is ongeveeer de zelfde afstand als die van de Pakistaans-Indiase grens tot aan de noordoostgrens van India met Myanmar en China.

/NIEUWSDerde aanslag in Kashmir, run op vliegtickets