Greg Van Avermaet heeft zondag de 115e editie van Parijs-Roubaix gewonnen. De 31-jarige Belg kwam na 257 kilometer als eerste over de finish op de wielerbaan van Roubaix.

Van Avermaet bleef in de sprint van een kopgroep van vijf renners Zdenek Stybar voor. Sebastian Langeveld eindigde als derde, vóór Jasper Stuyven en Gianni Moscon.

Voor de olympisch kampioen betekende het al zijn vierde zege van dit seizoen. Hij won eerder de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem.

Voor Van Avermaet is het de eerste keer in zijn carrière dat hij Parijs-Roubaix op zijn naam schrijft. Ook betekende het zijn eerste overwinning in een wielermonument voor de olympisch kampioen.

Van Avermaet is de opvolger van de Australiër Matthew Hayman, die zich zondag niet kon mengen in de strijd om de overwinning.

Tom Boonen eindigde in de laatste wedstrijd in zijn carrière als dertiende. Dylan van Baarle kwam als twintigste over de finish.

Terpstra

De 115e editie van Parijs-Roubaix werd op de eerste kasseistroken ontsierd door meerdere valpartijen, waardoor het peloton uiteenviel. Niki Terpstra was één van de slachtoffers en moest al vroeg in de wedstrijd opgeven.

Na diverse mislukte ontsnappingen slaagden Jelle Wallays, Mickael Delage en Yannick Martinez er na zo’n honderd kilometer wel in om weg te rijden. Martinez kon het tempo van zijn medevluchters niet volgen en moest al snel afhaken.

Wallays en Delage kregen dertig kilometer later gezelschap van Stijn Vandenbergh. Het trio nam een maximale voorsprong van een minuut.

In het Bos van Wallers moest Vandenbergh Wallays laten gaan, maar de renner van Lotto Soudal zag even later Sylvain Chavanel aansluiten.

Sagan

Op 75 kilometer van de finish maakten Peter Sagan, Stuyven, Daniel Oss en Maciej Bodnar zich los van het uitgedunde peloton en rekenden Wallays en Chavanel in.

Sagan reed kort daarna lek en werd samen met Bodnar weer gegrepen door de achtervolgende groep. Stuyven en Oss bleven wel vooruit en namen ruim een halve minuut voorsprong.

Het duo kreeg even later vooraan gezelschap van Jurgen Roelandts, Dmitri Claeys en Gianni Moscon. Op 45 kilometer van de finish ging Sagan opnieuw in de aanval en kreeg Boonen met zich mee.

Zij kregen acht renners met zich mee, onder wie Langeveld en Van Baarle. Op 40 kilometer van de meet vond de groep met favorieten de aansluiting bij de kopgroep, waaruit Oss vervolgens wegreed.

Langeveld

Langeveld, Van Avermaet, Stybar, Roelandts, Moscon en Stuyven gingen in de achtervolging en kwamen op 25 kilometer van de finish bij Oss.

Sagan werd getroffen door materiaalpech en kwam evenals Boonen op achterstand. In de kopgroep moesten Oss, Moscon, Roelandts en Stuyven één voor één lossen.

Op de wielerbaan van Roubaix voegden Stuyven en Moscon zich nog bij Van Avermaet, Stybar en Langeveld. Stybar ging de sprint van ver aan, maar Van Avermaet passeerde de Tsjech in de laatste meters.