LONDEN - Israëlische en Palestijnse afgevaardigden hebben de afgelopen dagen gesprekken gehouden in Groot-Brittannië. Aan de besprekingen deden onder meer de voorzitter van het Israëlische parlement Avraham Burg en de Palestijnse minister zonder portefeuille Nabeel Kassis mee, zo meldt zaterdag de Britse krant The Guardian die de gesprekken zegt te hebben georganiseerd.

De Israëli's en Palestijnen kregen goede raad van Noord-Ierse politici die een sleutelrol hebben gespeeld in het Noord-Ierse vredesproces. Het advies hield onder andere in dat de partijen in het Midden-Oosten externe hulp moeten zoeken om uit de impasse te geraken waarin het vredesproces de laatste maanden verzeild is geraakt.

Guardian

Volgens The Guardian hebben de deelnemers aan de besprekingen afgesproken om een schaduwregering te vormen die bestaat uit Israëli's en Palestijnen, als alternatief voor de regering van premier Sharon. Ook willen zij gezamenlijk de voorstellen, die vorig jaar gedaan zijn tijdens besprekingen in Egypte, uitwerken tot een volwaardig vredesplan.

Behalve Burg, deden van Israëlische kant ook de voormalige minister van Justitie Yossi Beilin, ex-chef-staf generaal Lipkin-Shahak en plaatsvervangend voorzitter van het parlement, Naomi Chazan mee.

Van Palestijnse zijde waren de voormalige onderhandelaars Yezid Sayigh en Salim Tamari aanwezig. Zij werden bijgepraat door onder meer Martin McGuinness, een van de leiders van de Sinn Fein partij en tegenwoordig minister van Onderwijs in het Noord-Ierse kabinet.

/DOSSIERMidden Oosten