RIJSWIJK - Behalve de plaatselijke bevolking zijn ook Nederlanders in Zuid-Azië slachtoffer geworden van vloedgolven na een zeebeving in de buurt van het Indonesische eiland Sumatra. In Thailand worden vijf Nederlandse toeristen vermist. Door de verwoestende tsunami's, zoals de vloedgolven heten, kwamen zondag vele duizenden mensen om. De schade is enorm.

De ANWB kreeg ongeveer dertig meldingen binnen van toeristen die in de problemen zijn geraakt. Reisorganisaties hebben nog geen duidelijk beeld van de situatie van Nederlanders in getroffen gebieden. De inventarisatie verloopt moeizaam, omdat de telefoonverbindingen slecht zijn en de nacht is ingevallen. Ook de overheid heeft grote moeite vast te stellen hoeveel mensen mogelijk slachtoffer zijn.

Geregistreerd

De Nederlandse ambassades in Zuid-Azië zijn druk in de weer om te achterhalen hoeveel landgenoten de ramp hebben meegemaakt en hoe hun situatie is. Dat valt volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken niet mee omdat veel mensen - bijvoorbeeld toeristen - niet staan geregistreerd.

Informatienummer

Tientallen verontruste mensen hebben met Buitenlandse Zaken gebeld omdat zij geen contact kunnen krijgen met bekenden in het buitenland. Voor hen heeft de ANWB een speciaal informatienummer geopend: 070-3145151.

Iedereen die op vakantie is in een getroffen gebied in Azië kan op kosten van de reisorganisatie terugkomen naar huis. Dat geldt ook voor mensen die niet gewond zijn, geen familieleden missen en geen bagage kwijt zijn. "Het calamiteitenfonds heeft het hele gebied aangemerkt als rampgebied", aldus de ANWB. Op de vakantiebestemmingen is vaak geen strand of weg meer begaanbaar.

Overzicht

Reisorganisatie OAD heeft met de meeste klanten in de gebieden contact gehad en met hen gaat het goed. In Maleisië moest de touroperator enkele gasten verhuizen naar drooggelegen hotels. In Thailand kon OAD nog niet alle vakantiegangers bereiken. Reisorganisatie TUI werkt hard om een overzicht te krijgen van alle reizigers.

Paniek

Claudette Grootenboer (28) maakte de ramp van dichtbij mee. De inwoners van het plaatsje Patong op het Thaise vakantie-eiland Phuket moesten het op een rennen zetten toen een vloedgolf de stranden van het stadje bereikte. ,"We werden naar een heuvelachtig gebied gedreven. Iedereen was in paniek", zei de toeriste. De golf richtte een ravage aan. De kust is verwoest. "Geen horecagelegenheid staat nog overeind."

Behalve reisorganisaties zijn ook hulporganisaties in actie gekomen na de ramp. Het Nederlandse Rode Kruis stelt 100.000 euro beschikbaar om hulpgoederen als tenten, dekens en watercontainers voor de slachtoffers in Sri Lanka, Indonesië en India te kopen. De Nederlandse regering heeft twee miljoen euro geschonken aan het Internationale Rode Kruis, als noodhulp voor de getroffen gebieden.

KNMI

De zeebeving in de Indische Oceaan werd waargenomen door meetstations van het weerinstituut KNMI in Nederland. De stations registreerden enkele minuten na 2.00 uur trillingen van 8,9 op de schaal van Richter.