KIEV - In de nieuwe tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne heeft oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko zondag volgens peilingen een ruime overwinning behaald. De tweede ronde van 21 november werd overgedaan, omdat die ongeldig is verklaard wegens fraude door het regeringskamp. Daardoor kwam toen premier Viktor Janoekovitsj als winnaar uit de bus.

Deze keer was het de aanhang van de pro-Russische premier die klaagde over onregelmatigheden tijdens de stembusgang. De campagneleider van Janoekovitsj kondigde bij het sluiten van de stemlokalen aan, protest te zullen aantekenen. Hij zei voldoende bewijzen voor fraude te hebben om de verkiezingen ongeldig te laten verklaren.

Grootschalige fraude

Na de tweede ronde van 21 november beschuldigde Joesjtsjenko de regering-Janoekovitsj van grootschalige fraude. Ook buitenlandse waarnemers hadden die geconstateerd. Aanhangers van de pro-Europese oppositiekandidaat demonstreerden tijdens de 'oranje revolutie' wekenlang dag en nacht tegen de regering en eisten nieuwe en eerlijke verkiezingen. De oppositie vroeg het gerechtshof de verkiezingen ongeldig te verklaren en werd uiteindelijk in het gelijk gesteld.

De oppositie beschuldigt de overheid er ook van Joesjtsjenko te hebben vergiftigd. Hun presidentskandidaat werd in september ziek na een diner met het hoofd van de Oekraïense veiligheidsdienst.

Dioxine

Specialisten in Oostenrijk hebben inmiddels vastgesteld dat Joesjtsjenko's ziekte, die zijn gezicht heeft vervormd, is veroorzaakt door een extreme hoeveelheid dioxine in zijn lichaam. Dat gif moet volgens de artsen door derden zijn toegediend.

Om herhaling van fraude te voorkomen, hielden bij de verkiezingen van zondag 12.000 buitenlandse waarnemers toezicht op de stembusgang, ruim twee maal zo veel als de vorige keer.

Incidenten deden zich niet voor. De 33.300 stemlokalen gingen 's morgens op tijd open en er waren volgens de Centrale Kiescommissie weinig meldingen van onregelmatigheden.

Overwinning

Op het Onafhankelijkheidsplein, dat na 21 november wekenlang het toneel was van betogingen tegen de regering, vierden meer dan 50.000 aanhangers van Joesjtsjenko zondagavond zijn overwinning. Bij een reusachtige kerstboom vol lichtjes scandeerden zij zijn naam en staken zij vuurwerk af.

Joesjtsjenko had zijn aanhangers opgeroepen zich na de verkiezingen op het plein te verzamelen en daar te blijven totdat hij formeel tot winnaar is uitgeroepen. De eerste voorlopige uitslag wordt maandagmorgen verwacht.

Volgens een van de ongeveer zeventig Nederlandse waarnemers bij de verkiezingen kan dan pas worden beoordeeld of die correct zijn verlopen.