AMSTERDAM - Justitie in Amsterdam heeft vrijdag besloten dat verdachte Volkert van der G. niet langer in totale afzondering in zijn cel hoeft door te brengen.

De beperkingen tegen de 32-jarige Harderwijker die ervan wordt verdacht dat hij Pim Fortuyn heeft gedood, zijn volgens een woordvoerster opgeheven. Aan deze beslissing kunnen volgens haar echter geen conclusies over het verloop van het onderzoek worden verbonden.

Sinds zijn aanhouding begin mei is milieuactivist Van der G. verstoken geweest van radio, tv en kranten. Ook mocht de verdachte geen bezoek ontvangen of telefoneren. De enige contacten die hij had, waren met de politie, justitie en zijn advocaten.

Vrijheden

Nu de beperkingen zijn opgeheven, krijgt Van der G. meer vrijheden binnen de muren van zijn cel. Justitie legt in strafzaken verdachten beperkingen op om te voorkomen dat zij door de buitenwereld worden beïnvloed.

De rechter-commissaris, de rechter die het onderzoek leidt, beslist op gezette tijden of de beperkingen nog steeds zinvol en billijk zijn. Vrijdag besloot justitie zelf de maatregel tegen Van der G. in te trekken.

Geen afronding

Volgens de woordvoerder wil het opheffen van de beperkingen niet zeggen dat justitie het onderzoek heeft afgerond. Ook betekent het volgens haar niet dat justitie ervan uit gaat dat Van der G. als individu handelde. Het onderzoek is volgens de woordvoerder nog in volle gang.

/DOSSIERPim Fortuyn