VATICAANSTAD - Paus Johannes Paulus II heeft zaterdag tijdens zijn traditionele kersttoespraak zijn ongerustheid over de situatie in Irak uitgesproken. Hij zei de ontwikkelingen in het Midden-Oosten met vertrouwen tegemoet te zien, waarmee hij klaarblijkelijk doelde op de verkiezingen die volgende maand in de Palestijnse gebieden plaatshebben.

De 84-jarige paus sprak verder de hoop uit dat er een einde komt aan alle vormen van geweld 'in welke vorm dan ook' en aan de conflicten in de wereld die makkelijk kunnen uitgroeien tot oorlogen. Hij zei zich ook zorgen te maken over de situatie in Afrika, zoals de Sudanese provincie Darfur en Ivoorkust.

De paus riep ook op tot respect voor het individu en voor de verschillende volkeren.

Urbi et orbi

Tot slot sprak de paus zijn traditionele kerstboodschap uit voor de stad Rome en de wereld (urbi et orbi) en deed hij kerstwensen in 62 talen, waaronder het Nederlands.

De pauselijke kerstboodschap werd in meer dan zeventig landen rechtstreeks door de televisie uitgezonden, waaronder ook enkele grote islamitische landen. Het was de 27e kerstboodschap die de paus tijdens zijn pontificaat uitsprak. De toespraak van de paus, die aan de ziekte van Parkinson lijdt, was korter dan voorgaande jaren.