KIEV - De verkiezingen in Oekraïne gaan zondag gewoon door, ondanks een uitspraak van het constitutionele hof zaterdag. Dat heeft de voorzitter van de nationale kiescommissie zaterdag gezegd.

Eerder op de dag had het hof bepaald dat een onlangs aangenomen wijziging van de kieswet niet grondwettelijk was. Volgens de voorzitter is de kiescommissie verplicht het besluit door te voeren en zal dat ook gebeuren.

Het hof verwierp een wijziging die het thuisstemmen alleen mogelijk maakt voor zeer invalide mensen. Het hof vindt dat een inbreuk op het stemrecht. Mensen die om gezondheidsredenen thuis willen stemmen, moeten daartoe de gelegenheid krijgen

Ze moeten wel de regionale kiescommissie nog zaterdag informeren, om hun biljetten thuis te laten ophalen. Tegen het oordeel van het hof is geen beroep aan te tekenen. De wetswijziging was juist aangenomen om fraude met biljetten te voorkomen.

Verkiezingen

De verkiezingen van 26 december zijn een tweede ronde op last van het hooggerechtshof. Na de eerste stembusgang, op 21 november, verklaarde de kiescommissie premier Janoekovitsj tot winnaar.

Massale betogingen ten gunste van oppositieleider Joesjtsjenko, internationale kritiek en een vonnis van het hooggerechtshof geven Joesjtsjenko zondag echter een nieuwe kans. Deze keer is hij de gedoodverfde favoriet.

Waarnemers

Een recordaantal buitenlanders zal toezien op het verloop van de verkiezingen. Bij de kiescommissie zijn 12.187 buitenlandse waarnemers ingeschreven, aldus voorzitter Davidovitsj van de commissie zaterdag.

Nederland levert zeventig waarnemers. Verder komen de toezichthouders onder meer uit Rusland, Groot-Brittannië, Polen, Canada en de VS. Ook het Europees Parlement en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) sturen waarnemers.

Het parlement nam begin december een pakket wetswijzigingen aan dat tegemoet kwam aan de wensen van de oppositie, die al lang had opgeroepen om aanpassing van de kieswet om fraude bij verkiezingen te voorkomen.

Peiling

Volgens een opiniepeiling wint Viktor Joesjtsjenko zondag de verkiezingen. Volgens de peiling van het landelijk instituut voor sociaal onderzoek (UISR) verslaat Joesjtsjenko zijn opponent, premier Viktor Janoekovitsj, met 14 procent. De eerste minister krijgt 37 procent van de stemmen, tegen 51 procent voor de populaire oppositieleider.