HILVERSUM/DEN HAAG - In Moskou is anderhalve week geleden een 23-jarige man met de Nederlandse nationaliteit gearresteerd wegens een poging tot gewelddadige machtsovername. Zijn vader heeft dat verklaard op Radio 1. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zaterdag dat er een Nederlander in Rusland is opgepakt.

De student drong op 14 december samen met een groep van ongeveer veertig demonstranten het kantoor van de Russische president Poetin binnen. Het zou gaan om leden van de Nationale Bolsjewieken. In het kantoor zwaaiden ze met hun partijvlag met hamer en sikkel. Ze hingen spandoeken op en schreven leuzen op de muren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken werd twee dagen later op de hoogte gebracht van de arrestatie. De man krijgt de gebruikelijke hulp van de ambassade, meldde de woordvoerder.

'Absurd'

De vader van de Nederlandse student noemde de beschuldigingen "absurd". Volgens hem ging het om een ludieke, provocerende actie en is hooguit sprake van vandalisme. De groep was ongewapend, volgens hem. Het protest van de jongeren richtte zich onder meer tegen het gebrek aan persvrijheid in Rusland en de oorlog in Tsjetsjenië.

Moeder

De 23-jarige Nederlander woont en studeert in Sint Petersburg. Hij heeft in de gevangenis inmiddels bezoek gehad van zijn moeder. Het eten en de behandeling daar zijn redelijk tot goed.