VATICAANSTAD - Paus Johannes Paulus II heeft zaterdag tijdens de traditionele kerstnachtmis gebeden voor vrede in het zogenoemde Heilige Land, de tussen Israël en Palestijnen verdeelde streek in het Midden-Oosten waar Jezus is geboren.

In het gezamenlijke gebed werd de hoop uitgesproken dat het Heilige Land tijden gaat kennen van voorspoed. Ook baden de kerkgangers voor het "vreedzaam naast elkaar bestaan" van de verscheidene bevolkingsgroepen. Zij baden verder dat de streek een veilig en gastvrij land wordt voor pelgrims en "zij die de waarheid zoeken".

Gezondheidstoestand

Waarnemers bestempelden de gezondheidstoestand van het 84-jarige hoofd van de rooms-katholieke kerk als "gestabiliseerd". De paus, die onder andere aan de ziekte van Parkinson lijdt, sprak de openingswoorden aan het begin van de mis met relatief heldere stem. Het was de 27e kerstmis tijdens het pontificaat van Johannes Paulus II.

De mis in de Sint-Pieter vond plaats onder strenge veiligheidsmaatregelen. De televisiebeelden zijn in 72 landen live uitgezonden.

Urbi et Orbi

Zaterdagmiddag spreekt de paus zijn traditionele kerstboodschap voor de stad Rome en de wereld (Urbi et Orbi) uit.