BETHLEHEM - Mahmoud Abbas, de leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, is vrijdag in Bethlehem aangekomen voor de nachtmis van kerstavond. Het is voor het eerst in vier jaar dat Israël een Palestijnse leider toestemming heeft gegeven die bij te wonen.

Voor het avondgebed bezocht Abbas in gezelschap van de Palestijnse interim-president Rawhi Fattuh de Omar Ibn Khattab-moskee. Die staat tegenover de Geboortekerk, de plaats waar Jezus geboren zou zijn. In die kerk wordt de nachtmis gehouden.

De vorige maand overleden Yasser Arafat woonde de nachtmis vaak bij na zijn terugkeer in de Palestijnse gebieden in 1994. Sinds 2001 was hij echter door Israël ingesloten in zijn hoofdkwartier in Ramallah. Abbas zal Arafat waarschijnlijk opvolgen als president van de Palestijnse Autoriteit na de verkiezingen van 9 januari.

Atoomspion

Toen Mordechai Vanunu vrijdag probeerde Bethlehem binnen te komen, werd hij door de politie gearresteerd. Volgens de politie wilde hij daar de nachtmis bijwonen, terwijl hem is verboden te reizen.

Vanunu heeft achttien jaar gevangen gezeten wegens spionage, omdat hij informatie over Israëls geheime nucleaire programma had gelekt naar een Britse krant. Hij kwam in april van dit jaar vrij, maar mag Israël niet verlaten en niet spreken met westerse journalisten.