BERLIJN - Naar verwachting van de autoriteiten blijft het water in de Elbe, de rivier die Dresden doorsnijdt, tot het weekend stijgen. Nu al staat het water bijna acht meter hoog, terwijl een waterstand van twee meter in de Elbe 's zomers normaal is.

Met onder meer een Airbus en helikopters is het Duitse leger woensdagavond begonnen met de evacuatie van burgers uit de stad
Dresden

Circa 6000 kostbare kunstwerken in laaggelegen musea en het operagebouw in Dresden konden woensdag worden gered. De autoriteiten zeggen dat sommige museumstukken net op tijd zijn weggehaald.

Praag

Het water van de Moldau
stijgt
historische binnenstad
Praag

Bekijk video

Het is nog onduidelijk of de Tsjechische hoofdstad nu gevrijwaard blijft van ingrijpende overstromingen. Eerder steeg het waterpeil van de Moldau met zo'n tien centimeter per uur.

Reddingswerkers zijn met man en macht bezig om met zandzakken de schade zoveel mogelijk te beperken. Het waterpeil ligt nu ruim zeven meter boven het normale niveau en verscheidene delen van de binnenstad staan onder water.

Joodse wijk

De aanhoudende stijging bracht de autoriteiten woensdag ertoe nog enkele stadsdelen te ontruimen, waaronder de joodse wijk Josefov. De meeste mensen daar zijn overigens al weg. Eerder werden al meer dan 50.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd, elders in het land hebben nog eens 150.000 mensen hun huizen moeten verlaten.

Dierentuin

In de
dierentuin

Een vijfde gorilla wordt nog vermist en ook zijn erg zorgen omtrent de 35 jaar oude olifant Kadir. Hij bevindt zich in het overstroomde gedeelte van de dierentuin. Als het water nog veel verder stijgt, verdrinkt hij.

De overstromingen hebben in Tsjechië aan minstens negen mensen het leven gekost en zijn de ergste die het land ooit heeft gehad, aldus een woordvoerder van de Tsjechische crisisstaf. Volgens een voorlopige schatting ligt de schade op een kleine 2 miljard euro, maar het zal nog weken duren voordat de totale omvang van de ramp duidelijk is.

Slowakije

De autoriteiten in Slowakije hebben woensdagochtend voor de hoofdstad Bratislava de noodtoestand uitgeroepen. Dat heeft het persbureau Tasr gemeld. Delen van de stad lopen door het stijgende peil van de Donau het risico onder te lopen. De Donau staat 5,50 meter hoger dan normaal in het midden van augustus. Naar verwachting zal het water nog van 8,50 tot 9,40 meter stijgen.

Duitsland

De wateroverlast heeft woensdag de deelstaat Saksen-Anhalt in het oosten van Duitsland bereikt. De rivier de Mulde trad buiten de oevers, waardoor de plaatsen Jessnitz en Raguhn overstroomden. Ongeveer 7000 mensen waren al eerder geëvacueerd.

Jessnitz is volledig van de buitenwereld afgesloten. Hulpverleners bouwen dammen om te voorkomen dat ook de nabijgelegen stad Bitterfeld, waar tal van chemiebedrijven zitten, overstroomt.

/NIEUWSPraag maakt zich op voor vloedgolf (video)Midden-Europa lijdt onder noodweer (video)