De Haagse advocaat Jan Piet van R., die sinds februari in de gevangenis zit, is ook verdachte in een witwasonderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag.

Er bestaan sterke vermoedens dat de advocaat zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen, onder andere omdat hij bankierde voor een malafide zorgstichting en omdat hij verdachte transacties niet heeft gemeld.

Jan Piet van R. werd in februari opgepakt op verdenking van beïnvloeding van getuigen in de strafzaak van het OM in Breda tegen oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender. In het verleden was hij advocaat van de motorclub en in de gevangenis zou hij briefjes van Otto hebben gekregen en naar buiten hebben gesmokkeld.

Na zijn aanhouding werden in de Haagse woning van de advocaat bovendien een drugslab, drugsgrondstof amfetamine en een tabletteermachine gevonden.

Rommelige boekhouding

Ook de rommelige kantoorboekhouding werd in beslag genomen en daaruit werd al snel duidelijk dat de advocaat zich mogelijk ook schuldig heeft gemaakt aan witwassen. Het OM in Den Haag wilde donderdag nog niet meer zeggen over de exacte verdenking.

Jan Piet van R. speelde onder andere een prominente rol bij Zorginstelling Stichting Vivence die verdacht wordt van fraude. Bij ZSV werd gesjoemeld met zorggeld. Na de arrestatie afgelopen zomer van de bestuurder, zijn vriendin, twee toezichthouders en de accountant van de stichting raakte de advocaat intensief betrokken bij de leiding van het bedrijf, tot het faillissement in december.

Geschorst

Betalingen van de zorginstelling werden via zijn kantoor verricht, zelfs nog na het faillissement. Curator Frank Feenstra ontdekte bovendien dat de advocaat zich ongeveer 110.000 euro heeft toegeëigend.

Vanwege alle verdenkingen werd Jan Piet van R. vorige maand voor onbepaalde tijd geschorst als advocaat.