EDAM - De protestantse predikant E. Wijnsma tovert de Grote Kerk van Edam vrijdagavond in het kader van de kerstnachtdienst om tot bevallingskamer. Enkele vroedvrouwen hebben hun instrumenten ter beschikking gesteld. Daarnaast spelen catechisanten voor gynaecologen en verloskundigen.

Een camerateam staat klaar om 'de bevalling' live vast te leggen, zei Wijnsma, die in zijn diensten altijd zoveel mogelijk gebruikmaakt van visualisatie en theatrale effecten om zijn boodschap over te brengen. "Maar er komt natuurlijk geen bevalling", zei de predikant van de Protestantse Kerk in Nederland. "Want daar gaat het niet om met kerstnacht. Het gaat erom dat we niet alles op een platte wijze kunnen vastleggen."

Wijnsma lag vorig jaar nog in een grote kribbe met een laptop op schoot om het materialisme en de maakbaarheid van Kerstmis aan te duiden. Ook liet hij eens de kerkgangers door veiligheidspoortjes naar binnen komen als reactie op de angstgevoelens die leefden na '11 september'. Dit jaar koos hij voor het thema reality-tv, omdat "2004 het jaar was waarin alles kon en we alles moesten kunnen zeggen".