AMSTERDAM - Advocaat G. Spong zei het eerder deze maand al. Het proces van de Decembermoorden is onafwendbaar en als het goed gaat worden de verdachten van de gruwelijke daden tussen 7 en 9 december 1982 in Suriname eindelijk berecht. Hoewel de advocaat nog niet wil vooruitlopen op het verloop van het proces, heeft hij goede hoop dat de Surinaamse krijgsraad een eerlijke uitspraak doet.

De kennisgeving van verdere vervolging komt dan ook niet als een verrassing, zei hij vrijdag. "De hoofdofficier van justitie heeft binnen dertig dagen gereageerd, dat is zoals de wet het voorschrijft." Spong blijft nog zeker tot en met het proces de Surinaamse regering juridisch adviseren.

Bouterse

Nu ex-legerleider Desi Bouterse en de andere verdachten de kennisgeving daadwerkelijk hebben ontvangen, is volgens Spong een verdere stap richting vervolging gezet. Het proces vindt vlak voor de verkiezingen eind mei of erna plaats. De advocaat heeft wel een vermoeden, wanneer de rechtszaak zal dienen, maar wilde hierover nog niet in de media speculeren.