AMSTERDAM - Onder personeel van tbs-kliniek De Grote Beek in Eindhoven is onrust ontstaan over de vermissing van een lopersleutel sinds 10 december. De kans bestaat dat de sleutel, waarmee alle deuren in de kliniek geopend kunnen worden, is gestolen door een tbs'er, aldus de Volkskrant.

Verpleegkundigenorganisatie NU'91 vindt dat de directie van De Grote Beek onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen. "Personeel van De Grote Beek heeft onlangs al te maken gehad met een steekpartij en een verkrachtingszaak. Tbs'ers zijn geen mensen die zachtzinnig met anderen omgaan. Sinds de vermissing van de sleutel voelt het personeel zich niet meer veilig", aldus voorzitter Ria von Böninghausen van NU'91.

Een medewerker van de tbs-kliniek heeft per ongeluk een sleutelbos van een collega op een andere afdeling laten liggen. De bos werd door een tbs'er terugbezorgd, maar zonder de lopersleutel. Het is niet duidelijk wie de sleutel heeft ontvreemd. De directie heeft uit voorzorg de sloten van de achterdeur vervangen om te voorkomen dat iemand langs deze onbewaakte weg de kliniek kan verlaten. De directie besloot ook de sloten van enkele belangrijke ruimten, zoals kantoren en de medicijnkamer, te vervangen. Dat zal echter pas volgende maand gebeuren.

Volgens Von Böninghausen is dat onacceptabel. "Ze moeten alle sloten direct vervangen of meer bewakingspersoneel aanstellen. Het personeel voelt zich niet mer serieus genomen", zegt ze. NU'91 heeft de ministers van Justitie en Volksgezondheid gevraagd de directie te dwingen passende veiligheidsmaatregelen te nemen.