DEN HAAG - Premier Balkenende overweegt in de volgende kabinetsperiode een ministerie voor Veiligheid in te voeren. Hij zegt vrijdag in een interview in De Telegraaf daar over te willen nadenken. Zo'n minister zou zowel politie en de veiligheidsdienst AIVD als justitie onder zich krijgen. Nu zijn die verantwoordelijkheden nog verdeeld over de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie.

Volgens Balkenende gaat het kabinet zich in de tweede helft van volgend jaar buigen over de kwestie. "We moeten goed kijken naar de gevolgen van zo'n nieuwe minister van Veiligheid, maar de insteek is positief." Het volgende kabinet beslist pas definitief of er een minister van Veiligheid komt.

Bitter jaar

Balkenende zegt in het interview verder dat 2004 "een bitter jaar" is geweest. Twee november, de dag dat filmmaker Theo van Gogh werd vermoord, was voor hem het dieptepunt. "Het was even alsof de grond onder mijn voeten wegzakte."

Allerlei inititatieven in de samenleving om meer saamhorigheid te krijgen tussen de bevolkingsgroepen vormen voor de premier "de keerzijde van de moord". "Die positieve krachten mee te maken, dat was echt enorm stimulerend. We zien nu een afvlakking van de incidenten. De deëscalatie lijkt te zijn ingetreden."