MOSKOU - Een Russische raket met dringend noodzakelijk water, zuurstof en voedsel voor het internationale ruimtestation ISS is in de nacht van donderdag op vrijdag met succes gelanceerd.

Dat hebben de Russische ruimtevaartautoriteiten laten weten. In het ruimtestation ISS is bijna geen voedsel meer. Het onbemande ruimtevrachtschip Progress vertrok met 2,5 ton aan voorraden vanaf de Russische ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan.

De raket koppelt in de nacht van zaterdag op zondag aan de ISS aan. Mislukt de missie, dan moet de huidige bemanning op 30 december naar de aarde terugkeren in een noodcapsule.

De Rus Sjaripov en de Amerikaan Chiao aan boord van de ISS klaagden enkele weken geleden dat hun voorgangers, eveneens een Rus en een Amerikaan, de voedselvoorraad hadden geplunderd. Volgens de vluchtleiding in Moskou moet het huidige koppel in het ISS zich met onappetijtelijke restanten behelpen.

De bevoorrading van het station begon te haperen toen de Amerikanen besloten hun space shuttles aan de grond te houden na het ongeluk met de Columbia in februari 2003.