JOHANNESBURG - De dierentuin in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg gaat twee vrouwelijke lelkraanvogels, die elkaar kennelijk als partners beschouwen, kunstmatig bevruchten. Het park hoopt zo bij te dragen aan het voortbestaan van de bedreigde soort, zei een woordvoerder donderdag.

Het personeel van de dierentuin ging ervan uit dat de vogels, Cherry en Amazona, elkaars geliefden waren. Vanaf het moment dat zij arriveerden in het dierenpark vermaakten zij de bezoekers namelijk met paringsdansen.

Vrouwelijk

Onderzoek wees echter uit dat beide dieren van het vrouwelijk geslacht zijn. Omdat er een tekort is aan mannelijke exemplaren, en omdat lelkraanvogels hun leven lang trouw blijven aan één partner, besloten de verzorgers hen kunstmatig te bevruchten, zodat zij toch voor nageslacht kunnen zorgen.

Lastig

Volgens de woordvoerder van de dierentuin is de kunstmatige bevruchting van lelkraanvogels een lastig klusje. Daarom wordt een team van deskundigen ingevlogen uit de Verenigde Staten om bij de ingreep te assisteren.