Rusland vindt de resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de aanval met chemische wapens in Syrië "onacceptabel". Dat zei de woordvoerster van Buitenlandse Zaken Maria Zacharova woensdag.

"We geloven niet dat het opportuun is een resolutie in deze vorm goed te keuren", voegde ze eraan toe.

Washington, Parijs en Londen hebben een conceptverklaring opgesteld waarin de Veiligheidsraad de luchtaanval op Khan Sheikhoun, met zeker 72 doden, veroordeelt en een onderzoek eist. De Russen hebben vetorecht en maken daar tot dusver als het Syrië betreft steevast gebruik van om president Bashar al-Assad te beschermen.

Die steun blijft vooralsnog onvoorwaardelijk. Moskou gaf ook in dit geval de opstandelingen de schuld. Het gifgas dat vrijkwam bij het bombardement zou in een door hen gecontroleerd depot hebben gelegen.

De tweede man van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) noemde die bewering van Rusland ''een leugen''. De SNC spreekt van een ''slachting'' die is aangericht onder verantwoordelijkheid van de Syrische regering.

Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië
Hulpdiensten draaien overuren na dodelijke gifgasaanval Syrië

'Witte rook'

De straaljager die de Syrische plaats Khan Sheikhoun dinsdag bombardeerde, liet naast drie conventionele explosieven ook een vierde bom vallen. Die bom maakte volgens een getuige weinig geluid, maar produceerde wel een witte rookwolk.

Vrijwilliger Hussam Salloum van een dienst die in rebellengebied waarschuwt voor luchtaanvallen, zei tegen Reuters dat hij de aanval zag vanaf een heuveltop. Hij stelde dat een gevechtstoestel vroeg in de ochtend laag kwam aanvliegen. Na de beschieting steeg donkere rook op, maar er was ook witte rook die dichter bij de grond bleef.

''De rook was wit en dik'', zei de activist vanuit Khan Sheikhoun. ''De rook verspreidde zich totdat er uiteindelijk een laag over het dorp lag'', aldus Salloum, die de rook filmde vanaf zijn observatieplaats.

Schuldvraag

Rusland heeft ook in het verleden alle VN-resoluties tegengehouden die kritisch waren over de Syrische president Assad. De Russen stellen dat niet Assad schuldig is aan de gifgasaanval waarbij vele tientallen mensen omkwamen, maar de rebellen.

De schuldvraag over de gifgasaanval in Idlib betekent ook een botsing tussen Rusland en de Amerikaanse president Donald Trump. Trump deelt de mening van andere westerse landen dat Assad wel degelijk verantwoordelijk moet worden gehouden voor deze oorlogsmisdaad.