AMSTERDAM - Een beetje een opmerkelijk tafereel was het wel donderdag, toen om klokslag 20.00 uur tientallen mensen elkaar voor de kerstboom op de Dam een knuffel gaven. Wildvreemden, jong en oud, allochtoon en autochtoon, allemaal hielden ze elkaar een paar minuutjes vast om een statement af te geven tegen de haat en het geweld waar Nederland de laatste tijd mee te maken heeft.

Even voor aanvang leek het nog erg rustig op de Dam. De organisatoren, gehuld in oranje vestjes en met kerstmutsen op hun hoofd, riepen passanten, winkelend publiek en andere belangstellenden via een megafoon op elkaar een massahug te geven. Toen de deelnemers een kring vormden, sloten toch nog flink wat mensen zich aan. In eerste instantie nog wat huiverig, maar op het 'moment suprême' zag het er behoorlijk saamhorig uit.

Genoeg gepraat

Motto van de ludieke actie was 'genoeg gepraat, stel een daad'. De knuffel moest daarnaast ook een beetje het kerstgevoel oproepen, aldus een van de initiatiefnemers, Nienke Dubbeld. "Twee dagen voor kerst is dé dag om saamhorigheid te brengen." Dubbeld had de actie samen met tien andere vierdejaars studenten Communicatie van de hogeschool InHolland bedacht.

Zorgen

Tamara en Annika uit Diemen knuffelden ook mee. Zij maken zich zorgen over de maatschappij na de moord op Theo van Gogh. "Alles gaat een beetje mis in het land. Je voelt je niet meer veilig. Dit is een goed initiatief, fijn ook dat het zo multicultureel is." Even verderop stond Jaouad innig verstrengeld met zijn vrienden. "Ik vind dit wel interessant. We zijn toch één Nederland en hiermee breng je de mensen weer bij elkaar."

Richard en Klarinda hoopten al dat de groepsknuffel 's avonds zou plaatsvinden, zodat ze eraan mee konden doen als ze hun laatste kerstinkopen gingen doen. De actie spreekt hen vooral aan door haar simpelheid. "Dit is beter dan al dat praten, je wordt doodgegooid met woorden. We horen tenslotte bij elkaar, hoe je er ook uitziet."