DORDRECHT - Wegens oplichting en verduistering is donderdag voor de rechtbank in Dordrecht anderhalf jaar cel geëist tegen de in Spanje woonachtige Nederlander E.K. (49) die zich valselijk uitgaf voor tandarts. In praktijken in Veenendaal en Numansdorp verrichtte de mondhygiënist vanaf eind 2000 ingrijpende medische handelingen die alleen zijn voorbehouden aan tandartsen.

Met volgens de officier van justitie louter valse (Russische) tandartsdiploma's op zak ruïneerde de man gebitten en stuurde hij zijn patiënten te hoge rekeningen. Ook kocht hij tandartsgoud en andere benodigdheden in, zonder die te betalen. Een bedrijf in Zeist zou zo voor 60.000 gulden zijn benadeeld.

Kunst

Om zijn praktijk op te sieren, huurde de man bij de Kunstuitleen voor 25.000 euro aan kunst die hij nooit terugbracht en waarvoor hij nooit betaalde. De strafzaak tegen de verdachte werd bij verstek behandeld want de man kwam niet opdagen: hij zit nog in Spanje. Daarheen vluchtte de neptandarts met achterlating van zijn failliete praktijk, een onbekend aantal gedupeerde patiënten en tientallen schuldeisers.

Verdachtes raadsman was er ook niet, want die had zich net als verdachtes vorige raadsman uit de zaak teruggetrokken. Een aantal patiënten diende schade- en smartengeldclaims in voor een totaalbedrag van ruim 11.000 euro. Uitspraak 6 januari.