DEN HAAG - De overname door Nederland van de leiding van de NAVO-vredesmissie in Macedonië is in kannen en kruiken. Nederland krijgt 26 juni officieel de leiding. Secretaris-generaal Robertson heeft Nederland hier formeel toe verzocht. Op 12 juni vertrekken de militairen, meldde het ministerie van Defensie vrijdag.

Aan de vredesmissie, genaamd 'Amber Fox', nemen ongeveer 350 Nederlandse militairen deel, het grootste deel afkomstig van de landmacht. Zij komen van bases in Havelte, Seedorf en Apeldoorn. Verder leveren ook de marine, luchtmacht en marechaussee manschappen.

De militairen gaan voor een periode van vier tot zes maanden. Ze zullen zijn gelegerd in Skopje. Militairen uit Duitsland, Italië en Frankrijk zijn ook bij Amber Fox betrokken.

De NAVO-troepen onder Nederlandse leiding moeten bescherming bieden aan waarnemers van de Europese Unie (EUMM) en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De waarnemers zien toe op uitvoering van het vredesakkoord van Ohrid dat vorig jaar een einde maakte aan het gewapend conflict in Macedonië.