DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft Murat D., de leerling die in januari onderdirecteur H. van Wieren van het Terra College in Den Haag doodschoot, donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging. Het hof nam daarmee de uitspraak van de rechtbank over.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Murat begint waarschijnlijk komende zomer aan zijn tbs-behandeling. Die gaat volgens deskundigen zeer lang duren. Niemand heeft zich tijdens de processen voor de jeugdstrafkamer en het gerechtshof willen wagen aan een meer precieze schatting van de tbs-duur.

Op 13 januari schoot de toen 16-jarige Murat Van Wieren in de kantine van de school in het hoofd. De onderdirecteur overleed later op de dag aan zijn verwondingen.

Eind april werd Murat voor de eerste keer veroordeeld wegens de moord. Hij ging in hoger beroep tegen die uitspraak.

Het vonnis van het hof is opmerkelijk, aangezien deskundigen unaniem hun voorkeur uitspraken voor een veroordeling volgens jeugdstrafrecht. Het gebeurt hoogst zelden dat een 16-, of 17-jarige volgens volwassenenstrafrecht wordt berecht. Eerder legde de rechtbank het advies van de deskundigen ook al naast zich neer.