AMSTERDAM - Volgens recent uitgebrachte rapporten door onder andere de Landelijke India werkgroep, blijkt dat kinderarbeid en uitbuiting van volwassen werknemers in de voetbalindustrie nog steeds meer regel dan uitzondering zijn.

Dit ondanks contracten tussen de wereldvoetbalbond FIFA en de sportartikelfabrikanten, zo meldt de goede-doelen site
Fondsen.org

In de Indiase voetbalindustrie blijkt dat het aantal full-time werkende kinderen, ondanks een door de FIFA betaald inspectiesysteem, nauwelijks is afgenomen. Ook in Pakistan stikken de kinderen vanaf zes jaar nog steeds voetballen. Ze maken onder meer ballen met het FIFA logo, promotieballen voor Coca Cola en goedkopere ballen voor Adidas. Wel is in Pakistan meer voortgang geboekt met een programma tegen kinderarbeid.

Onder minimumloon

Het stikken van voetballen gebeurt grotendeels thuis en in kleine werkplaatsen. Vrouwen krijgen gemiddeld voor het stikken van een bal een derde minder dan mannen. Ook Chinese werknemers verdienen in de voetbalindustrie geregeld minder dan het officiële minimumloon.

Werkdagen van 11 tot 15 uur zijn gewoon en overwerk wordt niet uitbetaald. De werknemers worden blootgesteld aan tal van gezondheidsrisico's zoals vergiftiging, snijwonden, brandwonden en vergroeiingen, zonder dat er veiligheidsmaatregelen worden genomen. Ze maken de voetbalproducten voor afnemers als Adidas, Diadora, Wilson, Umbro, Lotto en Puma.