RIJSWIJK - Prins Bernhard heeft Adolf Hitler twee brieven geschreven vlak voor zijn huwelijk met de toenmalige kroonprinses Juliana. De prins wilde Hitler verzekeren van zijn steun aan het Duitsland van die tijd. Trouw heeft de twee brieven gevonden in het Bundesarchiv in Berlijn.

Het dagblad publiceerde een kopie van de eerste brief in de krant van donderdag. De inhoud van de tweede brief is niet openbaar. De brief was verzegeld en niemand mag de inhoud weten.

Zoals bekend stond prins Bernhard indertijd onder grote Duitse druk. Vlak voor het huwelijk van Bernhard en Juliana werden paspoorten van enkele Duitse gasten van zijn trouwerij, die op 7 januari 1937 plaatsvond, geconfisqueerd om te voorkomen dat zij naar de bruiloft zouden gaan.

De prins was ook aangedaan over de campagne die de Duitse pers tegen hem zou voeren. Journalisten en diplomaten zouden van een schande spreken omdat de prins niets zou hebben gedaan aan incidenten in Nederland, waarbij vlaggen met het hakenkruis waren neergehaald, aldus Trouw.

Persoonlijke brief

Op 1 januari 1937 stuurde Bernhard een persoonlijke brief aan Hitler. Daarin vroeg hij eerherstel en sprak hij zijn ontsteltenis uit over Duitse mediaberichten. In de brief schreef Bernhard dat de vlaggenincidenten op een misverstand berustten. De brief van Bernhard had succes, want zijn gasten kregen hun paspoorten terug. Op 3 januari stuurde de prins de tweede, geheime, brief.