DEN HAAG - Slechts 22 procent van de kiezers wil dat premier Balkenende na de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007 terugkeert op zijn post. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond. Negenenzestig procent is tegen een nieuw premierschap van de CDA-politicus, waarbij 45 procent dat absoluut niet ziet zitten.

Het meest positief tegenover een terugkeer van Balkenende staan de CDA-stemmers. Ongeveer de helft van de CDA-achterban gunt de premier een nieuwe termijn.

Balkenende zei twee dagen terug voor de RTL-camera na 2007 opnieuw premier te willen worden om zijn karwei af te maken. Hij leidt op dit moment het tweede kabinet dat zijn naam draagt. Het eerste (met de LPF) sneuvelde in 2002 al na enkele maanden.

Uit de peiling van De Hond blijkt dat 24 procent van de ondervraagden het liefst PvdA-leider Bos als premier ziet in 2007. Voor Balkenende kiest 15 procent en voor burgemeester Cohen van Amsterdam (PvdA) 11 procent. Voor VVD-minister Zalm (Financiën) heeft 8 procent een voorkeur, evenveel als voor burgemeester Leers van Maastricht (CDA).