LATIFIYA - Een aanslag met een tankauto met explosieven in het Iraakse Mahmudiya heeft woensdag zeker vijf mensen het leven gekost. Twintig mensen raakten gewond. Dat meldde het Franse persbureau AFP op gezag van de directeur van het lokale ziekenhuis. Mahmudiya ligt circa 30 kilometer ten zuiden van Bagdad.

De explosie deed zich omstreeks half zeven voor in het district Husseiniyah. "Rookkolommen tekenden zich af tegen de hemel na de ontploffing, die ten minste vier woonhuizen en twintig winkels verwoestte", aldus een bewoner van de stad tegen AFP. Elders in de stad sneuvelden volgens bewoners ruiten door de kracht van de klap.

"Er zijn veel doden en gewonden", verklaarde dr. Daoud al-Tai, directeur van het lokale ziekenhuis. Volgens de geneesheer is het niet precies duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn, omdat velen naar ziekenhuizen in Bagdad zijn afgevoerd. Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in de regio bevestigde de aanslag.

Controlepost

Volgens het persbureau Reuters ging het om een aanslag met een voertuig op een controlepost van het Iraakse leger. Een lid van het Iraakse leger ter plaatse zei dat negen militairen het leven hebben verloren en dertien gewond raakten. Ten tijde van de aanslag was het druk en zeker vijf personenauto's zouden door de explosie zijn vernietigd.