PARIJS - Op een vliegveld even buiten de Franse hoofdstad Parijs zijn woensdag aan het begin van de avond de twee vrijgelaten Franse journalisten, Christian Chesnot en Georges Malbrunot, gearriveerd. De twee werden een dag eerder in Irak op vrije voeten gesteld door hun gijzelnemers.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

President Chirac, premier Raffarin en verscheidene ministers wachtten het tweetal op. De 37-jarige Chesnot van Radio France Internationale en de 41-jarige Malbrunot van het dagblad Le Figaro verdwenen op 20 augustus samen met hun Syrische chauffeur.

Na vier maanden gevangenschap lieten de gijzelnemers de twee Fransen plotsklaps vrij. Hun Syrische chauffeur werd eerder al door Amerikaanse militairen in Fallujah levend teruggevonden.

De twee vertelden kort na hun aankomst tegen de pers dat ze niet slecht zijn behandeld. Ze hadden twee dagen na hun ontvoering begrepen dat hun gijzelnemers hen niet direct wilden doden. Chesnot legde uit dat ze de opstandelingen duidelijk hadden gemaakt dat ze Frans waren en niet pro-Amerikaans en dat Parijs tegen de invasie in Irak was. Beide journalisten spreken Arabisch.

President Chirac zei dat de vrijlating was te danken aan nationale solidariteit en de inspanningen van de regering 'en alle diensten die vastberaden en efficiënt hadden samengewerkt'.

'Geen losgeld'

Volgens premier Raffarin is geen losgeld gevraagd of betaald voor de journalisten. Het Islamitisch Leger in Irak, waartoe de gijzelnemers zouden behoren, had publiekelijk alleen geëist dat Parijs zou afzien van het verbod op hoofddoekjes op openbare scholen. De Franse regering was daar niet op ingegaan. Nieuwe eisen zijn niet bekendgemaakt.