HILVERSUM - Het is volgens staatssecretaris Nicolaï van Buitenlandse Zaken 'kul' en "een valse voorstelling van zaken" wat het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Wilders zegt over Turkije en Europa. Wilders begint een nee-campagne tegen de EU-grondwet, omdat Turkije dankzij zijn inwonertal naar zijn zeggen veel invloed zou krijgen binnen Europa.

Nicolaï zei woensdag in het KRO-radioprogramma Tijd voor Twee dat hij wel beducht is voor de gevoeligheid van de kiezers voor Wilders' oproep om bij het referendum volgend jaar tegen de grondwet te stemmen. Met de grondwet worden meer besluiten met meerderheid van stemmen genomen. In Wilders' ogen krijgen de Turken dan een verkapt veto en invloed op Nederlandse wetten.

Dankzij de grondwet wordt het Europees Parlement machtiger en ook de Europese Commissie, betoogde Nicolaï. Europa wordt democratischer en besluitvaardiger. Nederland komt als middelgroot, middelklein land daardoor in een betere positie en wordt meer afhankelijk van de Commissie "en dus niet van het spel van de grote landen".

/LINK
Een Grondwet voor Europa