Interne documenten van het Amerikaanse leger beschrijven mishandelingen van Iraakse burgers en gevangenen die tot nog toe niet naar buiten zijn gebracht. Dat heeft de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU woensdag gezegd na onderzoek van de archieven van het leger. De ACLU deed daartoe met succes een beroep op de Amerikaanse wet openbaarheid van bestuur.

De ACLU beschrijft een groot aantal mogelijke misdragingen door Amerikaanse soldaten, van mishandeling van gevangenen tot het doodschieten van reeds uitgeschakelde of gevangengenomen strijders. Foto's van de mishandeling en vernedering van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad leidden eerder dit jaar tot een grote internationale rel.

Onvoldoende onderzocht

Enkele weken terug maakte een Amerikaanse nieuwszender beelden van een soldaat die een schijnbaar weerloze, gewonde verzetsstrijder doodschiet in Fallujah. Ondanks die eerdere schandalen worden klachten over misdragingen van Amerikaanse militairen in Irak nog steeds niet serieus genomen en onvoldoende onderzocht, stelt de ACLU.

Een van de gevallen die de burgerrechtenbeweging in het woensdag gepubliceerde overzicht naar boven haalde betreft een militair die in Tikrit een Iraakse gevangene doodschoot en voor de krijgsraad werd gedaagd, maar er uiteindelijk vanaf kwam met een tuchtrechtelijke straf en ontslag uit het leger.

Mishandeling

Ook meldt de ACLU verscheidene gevallen van mishandeling en bedreiging van gevangenen. In verhoren van Iraakse strijders dreigen Amerikaanse militairen gedetineerden bijvoorbeeld geregeld dood te schieten. Veel van de meldingen van misdragingen worden door het leger niet serieus onderzocht en feitelijk onder het tapijt geveegd, concludeert de ACLU.

Sancties

Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan zei in reactie op het ACLU-rapport dat de Amerikaanse regering verwacht dat meldingen van misdragingen van militairen onderzocht worden en leiden tot disciplinaire of strafrechtelijke sancties als daar aanleiding toe is.