PAPHOS - Twee Franse journalisten die 20 augustus bij Bagdad werden ontvoerd, zijn woensdag vanuit Cyprus naar Parijs vertrokken. De twee, Christian Chesnot en Georges Malbrunot, werden de week na vier maanden gevangenschap vrijgelaten door hun ontvoerders die zich het Islamitische Leger in Irak noemen.

Een Frans militair transportvliegtuig bracht hen woensdag naar Cyprus. Daar stapten ze over op een ander toestel, waarmee de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, naar Cyprus was gekomen om de twee op te halen.

De Franse regering heeft samen met tal van Arabische regeringen en organen geijverd voor hun vrijlating. Over de precieze toedracht van die vrijlating is tot dusverre niets losgelaten.

Verkeerde uitspraken

In september deed een Franse parlementariër die op zoek was naar de twee, uitspraken over het lot van Chesnot en Malbrunot die niet bleken te kloppen. Dat zou de officiële inspanningen hebben geschaad.

Geheimhouding

De hele operatie getuigt nu van strikte geheimhouding en van medewerking van de Amerikaanse bezettingsmacht in Irak en de Iraakse autoriteiten in Bagdad. Het is nog niet bekend wanneer precies de twee werden vrijgelaten, maar dat moet rond de 20e december zijn geweest. Een Franse zegsman zei dat de twee ongeveer vier maanden na hun ontvoering zijn overgedragen aan de Franse autoriteiten.